Gjør stas på mor og barn med babyshower

Foto: Eva Rose

Foto: Eva Rose

De to gravide venninnene, Sara og Karen, arrangerte babyshower for hverandre.

– Jeg fikk en babyshower da jeg ventet sønnen min som nå er fem år, noe jeg satte pris på. Jeg ønsket at Sara skulle få oppleve det samme, sier Karen Ingeberg Knudsen.

Å arrangere en babyshower, er en tradisjon som strekker seg tilbake til 1940-tallet i USA. Tanken var - og er fremdeles - å feire mor og baby sammen med venner og familie - leker og gavedryss.

Karen og Sara har vært venninner siden barneskolen og syns det er gøy at de får barn samtidig. Foto: Eva Rose

Karen og Sara har vært venninner siden barneskolen og syns det er gøy at de får barn samtidig. Foto: Eva Rose

Ikke overraskelsesfest

I følge den opprinnelige tradisjonen skal det være en overraskelsesfest, arrangert av venner, ikke familie. Hvis familie inviterte til babyshower, kunne gjestene tro at de kun var ute etter gaver. I dag er det mer vanlig at familie er inkludert i planleggingen. I Norge velger noen gravide å arrangere festen selv, men det er uvanlig i USA.

Hverken Sara Rose eller Karen ønsket å ha en overraskelsesfest. Begge hadde innspill til dagen og de måtte finne en dato som passet. De har kjent hverandre siden barneskolen. Sara venter sitt første barn, en liten jente, og har termin i juli. Karen ble nylig mamma for andre gang til en liten gutt.

Svangerskap og babyer

Siden Karen hadde mer erfaring med babyshower, var det hun som sto for mesteparten av planleggingen.

– Jeg begynte planleggingen to måneder i forkant, forteller Karen.

Festen var hovedsakelig for Sara. Pynt og god mat sto øverst på listen. Venninnene valgte å ikke ha spleisefest, men avtalte med enkelte av gjestene at de tok med mat. Karen lagde også en Kahoot-quiz som besto av spørsmål om svangerskap, babyer og Sara.

– Vi koste oss i sola, spiste god mat og spilte quiz. Det var lenge siden jeg hadde sett jentene mine og vi hadde en fantastisk dag, forteller Sara.

De to venninnene har snakket om hvor liten sjansen er for at de skulle få barn samtidig.

– Det er veldig gøy. Nå gleder vi oss til å oppleve barseltiden sammen, sier Karen.

Husk gavebordet! Foto: Eva Rose

Husk gavebordet! Foto: Eva Rose

Tips til en vellykket babyshower

 • Når du skal arrangere en babyshower, ta hensyn til den gravide. Foretrekker hun en overraskelsesfest, eller ønsker hun å bli involvert? Hvem kan hun tenke seg å ha på festen? Hva er hennes favorittfarger, favorittmat og interesser?

 • Begynn planleggingen ca. to måneder i forkant. Bestem dato og hvem som skal betale - er det spleisefest eller ikke? Hvor skal festen være? Hvem skal på gjestelisten? Noen ønsker kun å ha nære venner, andre vil ha med familie og stadig flere ønsker at far eller medmor kommer innom på slutten av dagen. I USA velger mange å arrangere to babyshowere – en for venner og en for familie.

 • Send invitasjon til gjestene fire til seks uker i forkant, slik at de får tid til å holde av datoen og gi tilbakemelding på hvorvidt de kan komme.

 • Det er vanlig å pynte med ballonger, blomster, bleiekake, bannere - ofte ballongbannere med tekst, og annen dekorasjon laget spesielt for en babyshower.

 • Mat - gjør det enkelt og tenk også litt over hvilke matvarer gravide bør være forsiktig med. Mange syns det er gøy med mat og snacks som representerer dagen. For eksempel å lage en alkoholfri “mom-osa” eller servere popcorn dekorert med “ready to pop”. Det fins mye inspirasjon på nett - her er det bare å google seg frem.

 • Planlegg en eller flere morsomme leker. Kanskje kan gjestene ta med et babybilde av seg selv til en gjettelek om hvem som er hvem, eller gjør som Karen, lage en personlig quiz. Hvor mye eller lite leker, er opp til hver enkelt. Viktigst er at dagen skal være hyggelig.

 • Festen bør arrangeres mot slutten av svangerskapet, men ikke rett før termin.

 • NB: Husk gavebordet!

Reklame:  På gavebordet lå boka “FØDSEL”. Sara har lest boken og føler seg godt forberedt til fødselen. Boka kan kjøpes på Vipps fra Barnebokforlaget #137641. Velg FØDSEL HJEM, og du får den levert hjem portofritt. FØDSEL er en bok om å ta personlige valg i fødsel - som gjør det enkelt å planlegge hvor og/eller hvordan du vil føde.  Foto: Eva Rose

Reklame: På gavebordet lå boka “FØDSEL”. Sara har lest boken og føler seg godt forberedt til fødselen.

Boka kan kjøpes på Vipps fra Barnebokforlaget #137641. Velg FØDSEL HJEM, og du får den levert hjem portofritt. FØDSEL er en bok om å ta personlige valg i fødsel - som gjør det enkelt å planlegge hvor og/eller hvordan du vil føde.

Foto: Eva Rose