Evig søndag

IMG_3334.JPG

Tittelens to ord oppsummerer hovedpersonens eksistens gjennom ett år. Hver dag er lik i kampen om å opprettholde sykdommen hun vet skader henne. 

Dokuromanen "Evig søndag", skrevet av Linnéa Myhre, ble utgitt i 2012. Fem år senere har boka også blitt teaterforestilling.

Jeg kjøpte "Evig søndag" fordi jeg ønsket å få et innblikk i en verden jeg ikke kjenner stort til, men som har satt dype spor i livene til mange jeg er glad i. Det er også en bok som dukker opp i debatter med jevne mellomrom, som har gjort meg nysgjerrig. 

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor spiseforstyrrelser "sitter så dypt" hos de som rammes av det. Jeg ønsket en forklaring på hvorfor, men isteden skildrer boka hva det vil si å leve med spiseforstyrrelser. Ærlig, uredigert og uten filter. Leseren får forståelse av hvor store begrensninger sykdommen skaper og isolasjonen det medfører. Hver dag er en evig søndag, som for hovedpersonen er den verste dagen i uka.

Underveis i boka begynte jeg å lure på hva meningen var. Istedenfor å se et vendepunkt hvor ting blir bedre, blir det verre, til tross for hjelp fra psykiateren Finn. Sistnevnte blir mer et holdepunkt. En grunn til å stå opp, som der og da er viktig nok i seg selv. På side 100 gjør forfatteren det klart:

"... jeg kan med en gang fortelle at det ikke vil oppstå noen mening. Jeg skriver meg vekk, fraskriver meg alt ansvar."

Jeg leser videre med et annet blikk og blir nysgjerrig på hvordan boka slutter. Forfatteren skriver om et alvorlig tema på en underholdene og tidvis humoristisk måte, som drar leseren videre. 

IMG_3724.jpg

Selv om Linnéa Myhre skriver det ikke vil oppstå noen mening, er det en mening i at boka faktisk fins. Forfatteren åpner en dør som kan gjøre at andre tør å følge etter. I hvert fall vite at de ikke er alene, og at det det er mulig å få hjelp. For andre, som ikke lider av sykdommen, er det en viktig bok i den forstand at du forstår bedre hva du skal si, eller kanskje mer ikke skal si, hvis du kjenner noen som har spiseforstyrrelser.

Linnéa Myhre mottok i 2012 Tabuprisen fra Rådet for psykisk helse. - Vi tror at dette bidrar til at andre kommer videre og får hjelp. Vi vet at det å dele er viktig, sa Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse til NRK samme år.

Under er en videoblogg hvor Linnéa Myhre snakker om hva spiseforstyrrelser er. Ta en titt, og hvis du ikke har gjort det enda: Les boka.