Du er ikke hva du spiser. Du er hjernen din.

IMG_1040.JPG

"Hjernen er stjernen" gir deg et underholdene innblikk i hjernens vitenskapelige og historiske verden. Og, et aldri så lite innblikk i deg selv.

"Hjernen er stjernen. Ditt eneste uerstattelige organ" er en fantastisk bok. Mange har sagt det før meg. Boka ble først ble utgitt i 2016 og fremdeles selger den så det suser. Forfatter og hjerneforsker Kaja Nordengen deler sin begeistring for hjernen på en måte som gjør det morsomt å lese boka, og én ting skjønner du fort. Du er ikke hva du spiser. Du er hjernen din.

IMG_0891.JPG

Jakten på personligheten

Forfatteren beskriver mennesker som svake, hjelpeløse nakenaper, som har overlevd som art takket være hjernen. Ingen andre arter har flere nerveceller i hjernenbarken enn mennesker. Av 86 milliarder nereveceller befinner 16 milliarder seg i hjernebarken.

Forfatteren tar opp et tema arv og miljø. Oppvekstmiljøet påvirker personlighet, men hva gjør oss til de vi er? Filosofen Descartes påpekte at vi er fordi vi tenker. Han mente vi fikk informasjon via det han kalte konglekjertelen i hjernen. Han var ikke så langt unna. Personligheten vår ligger i hjernen, men det er mer avansert enn som så. Det er de forskjellige delene av hjernen som bidrar til hvem vi er. 

Kaja Nordengen skriver om hukommelse som redskap for å huske for fremtiden.

“Vi husker ikke for å gjenskape fortiden, men for å ta riktige fremtige valg.”

Hukommelsen er der for at vi skal utvikle oss videre. Ikke leve i fortidens minner. Mennesker med skader på hippocampus, er låst til nåtiden. De kan ikke huske bakover eller forestille seg fremtiden.

“Hukommelsens fremste oppgave er å bedre overlevelsen vår.”

Fra evolusjon og personlighet til hukommelse og læring, skriver forfatteren videre om hjernens GPS, hvordan vi føler med hjernen, hvordan stress skader hjernen og hvordan angst opprettholdes i hjernen. Ikke visste jeg at det var noe som heter langskalle og kortskalle, og jeg ble lykkelig over å lese at det ikke er mulig å multitaske. Det er ikke mulig!

“Ingen klarer å gjøre to ting samtidig, for hjernen kan bare fokusere på én ting av gangen. Vi må prioritere noen inntrykk foran andre. Det sørger oppmerksomheten for.”

Ønsker du å være effektiv, lønner det seg å gjøre én ting av gangen.

Dophue

Alle stoffer vi inntar som påvirker hjernen, regnes som rusmidler. Kaffe er det mest utbredte rusmiddelet i Norge. Nordengen har skrevet et eget avsnitt om kaffe. Hun forteller at hun har en hvit måned hver sommer, hvor hun nullstiller systemet og da holder seg unna kaffe. Visste du at hvis du drikker kaffe etter lunsj, er det fortsatt 25 prosent igjen i kroppen når klokka er 22.00? Selv om du sovner, får du redusert søvnkvalitet.

Da jeg var ferdig med boka, følte jeg meg lurt. Av hjernen min. Den lurer meg til å bli avhengig av “dårlige valg” fordi den vil bade seg selv i lykkerus.

“Hjernen bader seg selv i lykkestoffet dopamin hver gang vi spiser mat som inneholder sukker og fett. Den gamle delen av hjernen tror fortsatt at dette er mangelvare. Den eldre hjernens belønning av en usunn livsstil, skader det moderne mennesket, heller enn å gagne det. Maten den mer primitive delene av hjernen jubler over, ødelegger ikke bare tennene og bikinisesongen, men også hjernen selv.”

Hjernen gjør oss avhengig av jubel, men takket være hukommelsen, kan vi lære å stå i mot. Vi vet bedre.

Hvis du ikke har lest “Hjernen er stjernen” enda, gjør det. Den er full av kunnskap du ikke visste at du trengte.

IMG_1030.JPG