"Mamma ga meg livet. To ganger."

Nå kan Maren (35) nyte at hun er frisk - og ta hver dag som den kommer.

Det er 30 januar. Året 2008. Maren ligger i sykesengen på Rikshospitalet. Selv om hun er neddopet av medisiner, er det en ting som går igjen i hodet hennes. ”Nå ligger mamma på operasjonsbordet. De skjærer i henne. Straks er det min tur.” Maren har kronisk nyresvikt på begge nyrene, og er avhengig av en ny nyre. Mamma Randi, er i ferd med å gi datteren en gave for livet. 

Tre år senere, er det lite som tyder på at Maren (30) var alvorlig syk. Hun jobber fulltid som sykepleier og typograf, og pusser opp det hvite huset hun har kjøpt med samboeren, i Fredrikstad. Foreldrene er på besøk, og rundt beina deres, løper Marens to hunder,  Farbror Blå og Ebba Grön. Kan det stemme at hun er nyretransplantert?

- Jeg har fått en del overraskende reaksjoner når folk får vite at jeg er nyretransplantert. Jeg hadde forventet å se en grå person, var det en som sa en gang.

Maren ler.

- Jeg er veldig takknemlig overfor mamma. Det er en gave som slår det meste.

- Du hører om sånne historier, men tror aldri det vil skje deg. Det var et sjokk å få vite at Maren en dag ville trenge en ny nyre, forteller Randi (66). – Når sånt skjer med barnet ditt faller det deg ikke inn å tenke på om du skal gjøre det. Det er en selvfølge. En blodprøve avklarte tidlig at jeg var en perfekt match, men mye måtte sjekkes, som om jeg var frisk nok til å gi fra meg nyren.

Maren var 18 år da hun ble syk første gang. Hun fikk diagnosen Morbus Crohn, en fordøyelsessykdom, som til slutt resulterte i at hun måtte operer vekk deler av tarmen i 2002. Hun var ferdig utdannet typograf, og gledet seg til å begynne å jobbe, men slik gikk det ikke.

- Hvorfor må jeg få så mye greier? Det var den første tanken min. Jeg gråt en skvett, men det gikk over. Når et organ først skal svikte, er det fint at det er nyrene. Da kan du få dialyse, og det er små sjanser for å dø i donorkø. Jeg tenkte aldri på at det ikke skulle gå bra, og prøvde å leve så normalt som mulig. 

Maren bestemte seg for å ta en ny utdannelse. Hun ville bli sykepleier, og flyttet til Fredrikstad for å studere.

- Jeg fikk etter hvert mye erfaring fra sykehus, spesielt i møte med sykepleiere. De flinke inspirerte meg til å bli som dem. De som ikke forsto hva det vil si å være syk, inspirerte meg til å ville gjøre en forskjell. Gjøre det bedre.

Underveis i studiene, ble formen sakte dårligere, men hun rakk å fullføre før hun ble akutt syk i 2007.

- Jeg kastet opp og tenkte, herregud, så dårlig jeg er nå. Dette kan ikke være riktig. En hastetime hos legen viste at nyrene var såpass redusert at jeg trengte dialyse. Tre ganger i uken. Tre og en halv time hver gang.

- For meg og mannen min, var det en dramatisk opplevelse å se datteren vår så syk. Hun var tynn og blek og så forferdelig ut. Jeg ville gi henne nyren min med en gang, men jeg var ikke ferdig utredet. Det var en omfattende prosess med mange tester og undersøkelser, hvor legene sjekket alle viktige organfunksjoner i kroppen. Tilslutt sa de at jeg var en perfekt donor match. Tanken på at noen skulle skjære i meg og fjerne et organ, var skummel. Jeg hadde aldri vært syk eller ligget på et sykehus tidligere, annet enn da jeg fødte. Men, operasjonen gikk fint. Det tok ikke mange dagene før jeg var på beina igjen.

- Nyren begynte å virke med en gang legene koblet den til kroppen min. Den skjønte nok at ”her er det mye jobb å gjøre. Det er bare å sett i gang.” Det var ganske snodig, for jeg følte meg i fin form med en gang jeg kom til meg selv. Jeg hadde selvfølgelig smerter i såret, men sitringen og ubehaget i kroppen, var borte. Jeg følte meg frisk.

Ifølge venner og kolleger, så Maren ut som et spøkelse før operasjonen. Forandringen skjedde nærmest over natten. Både vekt og farge kom tilbake, og fra å bare sove, spratt hun ut av sengen, med nok energi til å være sosial igjen.

- Jeg følte meg fri. Ingen dialyse. Ingen smerter. Jeg hadde fått tilbake livet mitt, og ville bare kose meg.

- Det er nesten umulig å beskrive med ord hva det har betydd for meg å kunne hjelpe Maren. Når du vet at datteren din kan dø fra deg … Det er ganske overveldende. Jeg er kjempelykkelig over at det ble en suksess. Jeg er i fin form i dag, og tenker overhodet ikke på det. Annet enn når jeg ser donorkortet i lommeboka, hvor det står at jeg bare har en nyre. Noen har vært der før, smiler hun.

For Maren er det vanskelig å sette seg inn i morens situasjon da det sto på.

- Det var en ekstrem boble å leve i, og det er vel først i ettertid jeg forstår hvor dårlig jeg faktisk var. Det må ha vært ille for pappa også, som hadde både kone og datter på operasjonsbordet samme dag. Jeg la merke til at han ble blidere og blidere hver gang han besøkte sykesengene og så hvor bra det gikk med oss begge. Han var nok veldig lettet.

At det er moren som var donor, fremfor en ukjent, har vært viktig for Maren på flere områder. Først og fremst gir det trygghet. Hun vet at moren har god helse og ingen trengte å dø for at hun skulle få et nytt liv.

- Hvis det hadde vært en avdød giver, hadde jeg lurt på hvem det var og hva som skjedde. Jeg hadde selvfølgelig vært 100 prosent like glad for en nyre fra en ukjent, og syns det erfantastisk at folk vil ta stilling til å være donor og gå med donorkort, men jeg ble veldig glad da jeg fikk høre at mamma passet. I dag tar jeg godt vare på det jeg har fått. Jeg drikker ikke, røyker ikke, spiser sunt og trener. Nyretransplanterte har også en høyere risiko for å få hudkreft, og solfaktortiden starter derfor i april og slutter i oktober. Da klæsjer jeg på med solfaktor 30. Da jeg var på poliklinikken, etter sommersesongen i fjor, utbrøt den blide sekretæren: ”Å, så fin og blek du er!

Sykdom er i dag et sjeldent tema i familien.

- Den mest merkbare endringen for meg er at bekymringen er borte. Sykdom snakker vi ikke om. Det er fortid, sier Randi.

Maren nikker.

- Jeg er glad for at ingenting ble eller blir mer sykeliggjort enn nødvendig. Det er deilig å tenke på andre ting, som hva vi skal ha til middag og når vi skal pusse opp badet. Jeg nyter at jeg er frisk, og tar hver dag som den kommer. Nyren kan vare i 10 år, eller 30 år. Kanskje lenger. Hvem vet? Jeg vil ikke la det styre livet mitt.

Et ønske for fremtiden, er å få barn, men det må i så fall planlegges nøye.

- Blodtrykk og nyreprøver må være stabile, og det er viktig å ikke bruke medisiner som kan skade fosteret. Graviditet for nyretransplanterte anses som et risiko-svangerskap, men er helsa god, er det ingenting som tilsier at det ikke skal gå bra. Jeg vet om flere som har hatt fine svangerskap og fått friske barn.  

Randi og Maren har, tre år etter transplantasjonen, det samme gode mor-datter-forholdet som de alltid har hatt. – Det har ført oss nærmere hverandre, men vi kan krangle og være uenige, akkurat som før, smiler Maren, og legger til at hun i dag lever et normalt liv, med tilrettelegging, selvfølgelig.

– Å få mammas nyre har vært en fantastisk oppgradering av livskvalitet.

Organdonasjon

  • Organtransplantasjon betyr overføring av et levende organ fra en person til en annen.
  • Organer som kan gis bort er hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel.
  • En levende person kan donere en av sine to nyrer til familiemedlemmer eller nære venner.
  • Det er kun personer som dør av en hjerneskade som kan være donor. Det vil si at hjernen er totalt og uopprettelig ødelagt.
  • Hvis du ønsker å være organdonor, gi først og fremst beskjed til dine nærmeste, og/eller fyll ut et donorkort.
  • Hver donor redder i snitt fire pasienter.

Mer informasjon finner du på www.organdonasjon.no

Det er fem år siden jeg besøkte Maren. Underveis i intervjuet gikk vi en tur til brygga i Fredrikstad, hvor vi kjøpte en kaffe og satte oss på et av de mange trappetrinn som er i byen. Jeg spurte henne om de hadde planer om å få barn?

- Vi har tenkt til å prøve, men hvis det tar tid eller ikke går orker jeg ikke at folk skal spørre. Derfor vil jeg heller ikke snakke om det i intervjuet, smilte hun.

Siden den gang, har Maren født to skjønne jenter og helsa er fremdeles på topp.

- Nyreprøvene er på samme nivå som før jeg ble gravid og det er helt fantastisk å være mamma, smiler hun.

Trine DahlmanOrgandonasjon