Gjør suksess med bærbar sauna

- Jeg har selv gått fra å være totalt uvitende om hva infrarød sauna er til å bli helfrelst saunaentusiast som lever og ånder for livsstilen, forteller gründer Siw Hansson. For tre år siden skapte hun sin egen drømmesauna.

Vi sitter på Scandic Hotel Fornebu. Drikker kaffe og prater om infrarød sauna, eller IR sauna, som mange kaller det. Den typen badstue med en varme som går fem ganger dypere inn i kroppen enn tradisjonelle badstuer. Studier viser at IR sauna har en rekke helsefrembringende effekter, som blant annet forbedret immunsystem, økt forbrenning, smertelindring, bedret hudkvalitet og høy avgiftningseffekt. Listen er lang.

Redusert giftnivå

- Jeg har snakket med en ME-lege i England som tar fettbiopsi av pasientene sine og deretter kjører dem i IR sauna i noen måneder. Samtlige pasienter har ved neste fettbiopsi redusert giftnivået i kroppen med 75-80 prosent. Det er i fettcellene giften akkumuleres. Når man renser kroppen, vil man også kunne merke vektnedgang, da kroppen ikke har bruk for fettcellene på samme måte. Det er en veldig effektiv måte å avgifte kroppen på, forteller Siw.

Varmen i IR sauna ligger på rundt 60 grader. Varmebølgene er helt naturlige; det er samme type varme som mennesker selv stråler ut. Det er også samme type varme som kommer fra solen, men det har ingenting med UV-stråler å gjøre.

Tre til fem ganger i uken

For syv år siden opplevde Siw å bli alvorlig og uforklarlig syk. Det ble starten på en lang vei med helseutfordringer, men etterhvert også starten på hennes nye levebrød.

- Jeg dro på et SPA i Oslo for å teste IR sauna og for første gang opplevde jeg et helsemessig løft. Størrelsen, kostnadene og reiseveien inspirerte meg imidlertid til å skape et produkt for hjemmebruk. Slik kom ideen å starte med infrarød sauna som en portabel løsning, og som for meg har blitt et uunværlig hjelpemiddel på veien til å bedre helse.

I dag, tre år senere, er hennes merkevare, Radianth Health, det ledende merket for portable IR saunaer i Norge. Du trenger ikke lenger dra på treningssenter eller SPA for å svette deg til bedre helse. Du kan ta badstue hjemme, mens du leser en bok eller ser favorittserien din på Netflix. Etter bruk kan du brette den sammen og legge den under senga. Den veier ikke mer enn snaue 5 kg.

Sunnere livsstil

- Selv bruker jeg den til tre til fem ganger i uken. Jeg sitter i stua og ser på en serie på laptopen, mens jeg svetter i en halvtime. Jeg føler meg som et nytt menneske hver gang jeg går ut av den. Nå bruker jeg den hovedsaklig for detox.

Siw anser IR-saunaen som del av en sunnere livsstil.

- Jeg viser kundene mine en livsstil, mer enn jeg selger dem et produkt. Nå høres jeg helt Jesus ut, ler hun. - Men jeg vet hva produktet kan bidra med og står hundre prosent inne for det.

Salget har i stor grad basert seg på folkemunne etter individuelle positive erfaringer.

- Uansett om folk sliter med sykdom eller er friske, har de glede av infrarød sauna. Det finnes mange studier som dokumenterer smertelindring hos f.eks. revmatikere og fibromyalgipasienter. Forbedret hjertehelse gjennom bruk av IR sauna har det også vært forsket mye på. I en studie der hjertepasienter tok sauna over 5 år, var dødelighet og antall sykehusinnleggelser halvert i gruppen som tok IR sauna, fremfor gruppen som ikke tok IR sauna. Det er en skånsom måte å få opp hjertefrekvensen uten å belaste kroppen. Vektnedgang, penere hud, og bedre søvn er andre positive virkninger. Det var en kunde som fortalte meg at hun hadde medlemskap på et treningssenter kun for å ta IR sauna. Da hun fikk min sauna, sa hun at jeg hadde reddet livet og lommeboken hennes. Det er nettopp dette som er meningsfullt for meg - hyggelige tilbakemeldinger fra fornøyde kunder, smiler hun.