Hei!

Jeg er usikker på om jeg er journalist som har begynt å blogge, eller blogger med redaktørbakgrunn. Grensene viskes stadig ut. Jeg anser meg derfor som skribent og trives godt med en fot i hver sjanger. Velkommen! 

Kroppen røper deg

Kroppen røper deg

Biter du i deg følelser? Kroppen husker det hodet vil glemme.

Vi har kjent det alle sammen; I en hektisk hverdag er det lett å glemme seg selv, og når musklene blir stive og ømme, hodepinen øker og magesmertene dukker opp, skjønner vi ikke hva som skjer. Årsaken kan være ubearbeidede følelser som har lagret seg i kroppen gjennom vonde eller ubehagelige opplevelser. Ubevisst bærer vi det med oss. Ved å fortrenge, bite tennene sammen, svelge kameler og ignorere klumpen i halsen, vil kroppen etter hvert si ifra med sitt eget språk, smerte. Den forteller at det er på tide å ta tak i det som trykker, enten det er fortiden som banker på døra, eller en livssituasjon som bør endres.

– Det fins ikke en fasit på hva som er rett for alle. Vi er født forskjellig. Men felles for alle er at kroppen har en egen hukommelse. Den husker, helt tilbake til man var liten, og kan fortelle mye om hvordan du er som menneske, sier psykomotorisk fysioterapeut Bente Aarsland.

Her setter følelsene seg:

Hode, nakke og skuldre

 • Frustrasjon og sinne som ikke får utløp, kan føre til migrene. Kan også gi stram og smertefull muskulatur, og leddstivhet. (Akupunktøren)
 • Hva er hodepinen din? Folk vet det som oftest. Det er gjerne en stressfølelse, og kan innebære et kontrollbehov eller det å føle seg kuet. Det samme gjelder nakken. (Psykomotorisk fysioterapi)
 • Hodet, nakke og skuldre er en triangel hvor dagliglivets stress og bekymringer fester seg. (Naturmedisinsk aromaterapi)

Kjeven

 • Spenninger og irritasjon kan gi smerter fordi energiflyten til kjevemuskulaturen hemmes eller blokkeres. (Akupunktur)
 • «Å bite i seg ting» gir hard kjevemuskulatur. Det kan være sinne, raseri, usikkerhet og det å ikke klare å uttrykke noe. (Psykomotorisk fysioterapi)
 • I kjeven sitter alle de falske smilene. Alt det vanskelige du ikke tør si. (Naturmedisinsk aromaterapi)

Magen

 • Grubling og bekymring kan gi magesmerter, slapphet og dårlig apetitt, slimhoste og pannehodepine. (Akupunktur)
 • Mageplager uttrykker ofte følelser vi strengt tatt ikke vil ha – «drittsekken i meg». Det kan også uttrykke beredskap og utrygghet. Mange fornemmer også sorg som en klump i magen. Redsel. Uro. (Psykomotorisk fysioterapi)
 • Magen kan være en samlepose for angst og bekymringer. (Naturmedisinsk aromaterapi)

Bekkenet

 • I kinesisk medisin er hver følelse forbundet med et spesielt organ, og overdrevne følelser kan resultere i ubalanse (ikke sykdom) i organet. Problemer med bekkenet og underlivet kan ha å gjøre med organubalanse. (Akupunktur)
 • Spenninger i bekkenet kan være tilbakeholdenhet eller følelsen av å være krenket. Bekkenet og bekkenbunn kan handle om kriser i livet. (Psykomotorisk fysioterapi)
 • Generell anspenthet og vonde opplevelser i livet kan sette seg i bekkenet, samt følelsen av å bære for mye ansvar. (Naturmedisinsk aromaterapi)

Rygg og korsryggen

 • Frykt og fobier kan over tid gi smerter i korsryggen. (Akupunktur)
 • Ryggplager kan handle om «byrder folk må bære», at man må stramme seg opp for å ikke falle sammen. Kan også handle om slitenhetsfølelse. Avmakt. Den rette «oppstrammede» ryggen kan være et uttrykk for prestasjonskrav. Følelse av redsel og utrygghet, kan også sette seg i ryggen. (Psykomotorisk fysioterapi)
 • Problemer med ryggen kan representere for mye forpliktelser. At det en må gjøre, går på bekostning av det en vil gjøre. (Naturmedisinsk aromaterapi)

Ben og føtter

 • Grubling og bekymring kan over tid svekke muskulaturen, som kan resultere i ustø gange. Å leve i frykt kan svekke knærne, sier kineserne. (Akupunktur)
 • Muskulaturen til beina har ofte med temperament og aggresjon å gjøre, pluss evnen til å markere seg. Psykomotorisk tradisjon ser beina som de bærende kreftene i kroppen. Når grunnmuren er dårlig, er pipa skjev. (Psykomotorisk fysioterapi)
 • Følelsen av å være utrygg på seg selv og andre, kan ligge i føttene. Det handler om å ha et godt grep med føttene på denne jord. (Naturmedisinsk aromaterapi)

Slik løser du opp spenningene

Med nåler!

Akupunktøren stikker tynne nåler inn i gitte punkter på kroppen, eller gir varmebehandling på kroppsoverflaten, såkalt moxa, for å åpne aktuelle blokkeringer. Det grunnleggende kinesiske synet på helse er at moderasjon er det viktigste av alt man driver med, den gylne middelvei. Det ideelle treningsnivå er en balanse mellom arbeid/trening og hvile. Trening i form av f. eks tai chi, vil styrke og vedlikeholde muskulatur og psyke. Selvbehandling kan være å lære seg akupressur. Viktige begreper en yin & yang (to motsatte prinsipper), og chi (energi). Det er viktig å se den enkeltes plager i et helhetlig mønster.

– For at vi skal fungere harmonisk psykisk og fysisk, må det være en balanse mellom yin & yang, og strømmen av qi må ikke blokkeres. Et godt råd er, lytt til kroppen din, sier akupunktør Reidunn Balsnæs, NAFO.

Med tanker!

shutterstock_218474560.jpg

En psykomotoriker ser på samspillet mellom tanker, følelser og kropp. Alt som skjer i kroppen er et uttrykk for noe. Beina er de bærende kreftene, og det er viktig «å ha bakkekontakt» før en begynner å løse opp.

– Muskulaturen fungerer som et beskyttelsespanser, og det er ikke alt av spenninger som skal løses opp. Det er bekymringsfullt å møte mennesker som kan bøyes i alle retninger. Er det ingen motstand, kan folk gjøre hva de vil med dem, sier akupunktør Bente Aarsland, ved Follo DPS.

Med oljer!

Aromaterapi kombinerer grundig massasje og eteriske oljer. Eterisk betyr at molekylene i oljen er lette, og sprer seg i luften. Det er ikke bare noe som lukter godt, men som også går inn i cellekjernene og har en dokumentert fysiologisk virkning på kroppen.

– Aromaterapi er «the best of both worlds». Massasje og vidunderlige dufter, som begge har en positiv fysiologisk og emosjonell virkning på kroppen, sier Gry Fosstvedt, leder av Norsk Aromaterapiskole.

Eteriske oljer kan hjelpe mot:

 • Frykt/uro: Ylang-ylang, bergamott, einebær, sedertre.
 • Dårlig konsentrasjon: Basilikum, ingefær, kardemomme, sitron, svart pepper.
 • Humørsvingninger: Grapefrukt, lavendel, rosentre, bergamott.
 • Sorg: Benzoin, merian (fransk), rose otto, sypress.

 

Solid. Painful. Forever. Lucky 7 Tattoos Oslo.

Solid. Painful. Forever. Lucky 7 Tattoos Oslo.

Hvordan spare - og ha råd til nye sko?

Hvordan spare - og ha råd til nye sko?