Hvordan spare - og ha råd til nye sko?

- Skal - skal ikke? Det er spørsmålet når et par Manolo Blahnik-pumps glitrer mot meg. Hjertet vinner, selv om lommeboka skriker nei.

Au da. Jeg røk på en shoppingsmell. Hva gjør jeg?

Jeg smiler fra øre til øre når jeg vandrer bortover gaten i de vakreste skoene jeg har sett på lenge, og føler meg litt som Carrie i Sex og singelliv. Alt er fint, helt til det går opp for meg at inntekten min, på ingen måte, ligner Sarah Jessica Parkers. Isteden har jeg svidd av lønningen på noe jeg ikke har råd til. Å returnere skoene er ikke et alternativ. Jeg må ha dem, og går istedenfor aktivt inn for å unngå den samme smellen en gang til. Hvordan kan jeg spare, og ha råd til nye sko? Jeg trenger eksperthjelp.

Bli bevisst

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, kjent fra Luksusfellen på TV3, ler når jeg nevner den berømte shoppingsmellen. Det første og viktigste rådet jeg får, er å lage et budsjett og bli mer bevisst på egen økonomi. I det budsjettet har du et eget klesbudsjett, hvor X antall kroner i måneden går til klær og sko. Utfordringen blir å holde seg til det. Går du på en smell, og bruker opp tre måneder av klesbudsjettet på ett kjøp, kan du ikke handle klær på to måneder.

Det positive med et budsjett, er at du fort finner ut hvor du kan kutte, og ikke minst, hva du kan bruke penger på.

- Kaffelatte er et klassisk eksempel, sier Silje. Jeg avbryter henne og forteller at jeg kjøper kaffelatte hver dag. Før jeg rekker å tenke har hun regnet ut hvor mye jeg bruker på kaffe i måneden, hvis prisen er 35 kr koppen. - 245 kr i uka, som blir ca 1000 kr i måneden. Du kan få fine sko for det? smiler hun. Jeg regner videre. 12000 kr i året på kaffelatte? Ikke bare vil jeg ha råd til fine sko, men kanskje en ferie, hvis jeg kutter ned på forbruket.

- Noen kjøper vann på flaske hver dag. Fyller de opp flasken med vann fra springen, sparer de rundt 600 kr i måneden.

Lommetyvene

Kaffelatte og flaskevann er det Hallgeir Kvadsheim, også kjendisøkonom fra Luksusfellen, kaller lommetyver.

- Noen står med ansiktet mot 7/11 og har Rema i ryggen, og betaler heller mer på 7/11, fordi det er fysiske enklere enn å gå omveien til Rema, sier han, og understreker at det ikke er noe som er riktig eller galt i privat økonomi. Men hvis økonomien er trang, kan du spare mye ved å se på de daglige lommetyvene. Han anbefaler i tillegg usynlig sparing, hvor et fast trekk overføres til en sparekonto hver måned. - Se på det som veldedighet til deg selv.

Andre sparetips er å ta en gjennomgang av forsikringer. - Her i Norge er folk opphengt i strømpriser. Vær mer opptatt av forsikringene dine. Du kan spare 3-4000 kr ved å ringe et konkurrerende firma og be om et anbud.

Håpetall

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen, forteller at de fleste føler de har sånn omtrentlig oversikt over økonomien sin. I det omtrentlige budsjettet, ligger imidlertid mye håpetall, og det er fort gjort å bli hengende på etterskudd. Det er min tur til å le, for det var håpetall involvert i skokjøpet.

- Gå inn på nettbanken, og få en oversikt over hva du har brukt penger på de tre siste månedene. Mange får sjokk. Det handler om å ha en realistisk oppfattelse av hvordan du bruker penger. 

Første steg i grunnkurs i sparing, er å begynne. Ikke tenk, bare gjør det.

- Sparing dreier seg om å bruke mindre i dag, slik at du kan bruke mer senere, sier hun.

Ekspertene snakker om viktigheten av å ha et budsjett, samt det å ha en trygghetskonto, med penger til uforutsette utgifter, i tilfelle vaskemaskinen ryker eller du ryker på en shoppingsmell. I tillegg anbefaler de å unngå småhandling, og heller handle en gang i uka, med handleliste. Det krever planlegging, men i tillegg til å spare mye penger, sparer du også tid.

Kredittklipp

Litt spakt spør jeg Silje Sandmæl hva man skal gjøre hvis man har klart å svi av halve budsjettet på et impulskjøp, og svaret kommer i klartekst.

- Da må du rett og slett skjerpe deg, og klippe kredittkortet ditt i to. Når du ikke har oversikt, bruker du mer enn du tenker over. Bli bevisst. Få oversikt. Tenk smart, smiler hun.

Jeg takker ekspertene for god hjelp, og drikker en slurk av Cola lighten min. Jeg føler meg allerede mer bevisst, og i morgen skal flasken fylles opp med vann fra springen, mens jeg lager et detaljert forbruksbudsjett, iført mine nye Manolo Blahnik.