Hei!

Jeg er usikker på om jeg er journalist som har begynt å blogge, eller blogger med redaktørbakgrunn. Grensene viskes stadig ut. Jeg anser meg derfor som skribent og trives godt med en fot i hver sjanger. Velkommen! 

Skilsmissefesten

Skilsmissefesten

Mange satte kaffen i halsen. Andre klappet. Lørdag 13. mars 2010 ble Norges første skilsmissenotis trykket i Stavanger Aftenblad, midt blant notiser om lykkelige giftermål, forlovelser, diamantbryllup og jubilanter.

– Jeg kontaktet avisen fordi var lei av å bli spurt om jeg var skilt eller ikke. Skilsmisser er dessverre svært vanlig, sier Anita Tajet. Hun var den den første til å ta skrittet mot noe nytt.

Foto: Shutterstock

Reaksjonene var delte. På nettet har folk skrevet alt fra at det er det dummeste de har sett på trykk på lenge, til at de syns det er positivt at det åpnes for en slik spalte. ”Det er godt at verden har kommet videre i 2010.” Andre har til og med ønsket å sette inn et skilsmissenotis tidligere, uten at de har fått lov av sin lokalavis.

En av dem som reagerte positivt på kunngjøringen var Reidun Juklestad (42), som akkurat hadde søkt om skilsmisse da hun leste det. Den 24. mars 2010 satte hun inn et skilsmissenotis selv.

– Jeg ville opplyse om skilsmissen, og syns det var en fin måte å gjøre det på. Da vet folk det, istedenfor at de går og snakker om det. Det har vært en veldig positiv opplevelse.

Både kolleger, venner og bekjente syns det er flott at hun satte inn en notis, ikke minst at hun turte å gjøre det.

 – Jeg har fått høre at jeg er modig og tøff, men jeg ser ikke den. Kanskje jeg er naiv, men det er bare en opplysning. Skilsmisser skjer i mange hjem, og jeg syns ikke man skal skamme seg over det.

– I Norge er lovverket veldig tungvint. Man må være separert i et år før man kan skille seg. Jeg syns lovverket bør endres og bli mer moderne, som i Danmark, hvor man faktisk kan skilles på noen dager. Å vente i et år når skilsmissen er bestemt, er håpløst. For meg føltes det veldig godt å sette inn et skilsmissenotis. Da var jeg ferdig.

Etter separasjonen kjøpte Reidun et nytt hus og nye møbler.

 – Jeg inviterte venner til fest i det nye huset for å feire mitt nye liv. Jeg er en positiv person. I istedenfor å klamre meg fast i fortiden, vil jeg heller fokusere på at det fins et liv etter skilsmissen også. Vi lever kun en gang. Hvorfor skal vi ikke få lov til å ha det godt?

Skilsmissefester

Kari Bremnes sa til Dagbladet at hun savner en fast seremoni når folk går fra hverandre i Norge. En skilsmissemarkering. En trend som er populær i USA, England og Frankrike, er skilsmissefesten. Om det er en slik fest hun mener, eller et annet fast ritual, er ikke godt å si, men partyfikser og eventmaker Ronnie Ottem, er mer enn klar for å arrangere skilsmissefester i Norge.

– Jeg er superpositiv til det, og det sier jeg ikke fordi jeg ønsker å tjene penger på andres sorg, men jeg syns mennesker skal ha lov til å feire en ny start, om det er å drikke rødvin med venninner eller å ha en fest. Samfunnet setter ofte strenge sosiale regler om hva som er den korrekte måten å leve på, men man blir ikke lykkelig av å hele tiden godgjøre andre. Hvorfor ikke feire sin egen frihet? sier han.

I USA, hvor skilsmissefesten oppsto, inneholder festen en seremoni, på lik linje med bryllup, bortsett fra at det fraskilte ekteparet ikke feirer sammen. Den starter med at vedkommende som ønsker det, går opp til et alter mens brudevalsen spilles. Musikken blir på et tidspunkt sur, og byttes ut med sanger som ”I will survive”. Gifteringen puttes i en liten kiste, som gravlegges, og et dokument blir underskrevet. Deretter sprettes champagnen. Et annet alternativ er å kun ha en enkel feiring med de nærmeste.

”Etter skilsmissen var jeg i dårlig humør og egenlig ganske gal i noen måneder. Skilsmissefesten var rensende. Jeg klarte endelig å gi slipp på sinne og sorgen. Festen markerte slutten på en vanskelig og kaotisk tid.”

Sitatet er hentet fra en amerikanske nettside som arrangerer skilsmissefester. Her fins egne invitasjoner, gaver, kaker og drinker (Marriage on the rocks) for anledningen. Festens spilleliste har sanger som Love Stinks, I will survive, Idiot Wind og Here’s a Quarter (call someone who cares). Hensikten er å hjelpe en person gjennom en vondt tid. Forklarer nettsiden. Om dette er noe for Norge, gjenstår å se.

shutterstock_587641790 champagne cork.jpg

En vanskelig livskrise

Professor i psykologi, Frode Thuen, sier at det på mange måter kan være greit å markere et brudd. I noen tilfeller, hvor det er et veloverveid valg med enighet mellom partene, er det ok å sette inn en notis, fordi det kan ta brodden av eventuelle rykter. Hvis det derimot gjøres i affekt, som et uttrykk for hevntanker om å sverte den andre, er det ikke så bra.

– Et brudd er en vanskelig livskrise, som kan sammenlignes med dødsfall, og relativt få er enige om det. Mens en part kan føle seg lettet, føler den andre parten seg skadeskutt og deprimert. I en undersøkelse jeg har gjort, sa over 60% at de hadde hatt svært store konflikter etter bruddet, med fiendskap, bitterhet, hat og uvennskap. Det er derfor vanskelig å se at det går an å få til et felles ritual eller en markering som funker for alle. Men for all del, hvis noen vil ha en markering for å bli ferdig med sorgen, er det ikke noe galt i det.

Tror du skilsmissenotis eller skilsmissefester vil bli en ny trend i Norge?

– Det vil nok dukke opp innimellom, men jeg tror ikke det blir en trend, ettersom alle opplever skilsmissen forskjellig. Vi har lenge hatt høye skilsmissetall i Norge, og det har ikke vært noen tydelig utvikling i den retningen.

Symbolsk handling

Japan tilbyr det som har blitt en svært populær skilsmisseseremoni. Det fraseparerte paret møter opp sammen, og får utlevert hver sin hammer. Den bruker de til å knuse gifteringene sine, som er en symbolisk handling for å markere slutten på ekteskapet. Deretter skåler de for å aldri se hverandre igjen, og kjører av gårde i hver sin bil, som symboliserer starten på deres nye reise. Familie og venner blir invitert.

I Danmark er det mulig å gjennomgå en kristelig og borgelig skilsmisseseremoni, hvor paret får hjelp til å bearbeide prosessen gjennom samtaler og ved å skrive et avskjedsbrev til hverandre. Paret leser brevet høyt under seremonien, som også inneholder tekstlesing fra bibelen, hvis man gjør det kristelig. Det diskuteres om hvorvidt dette bør komme til Norge.

Religionsforsker Berit Thorbjørnsrud, ved Universitetet i Oslo, stiller seg spørrende ved det å få flere ritualer rundt skilsmisse.

- Har vi ikke nok? Det fins allerede mange ritualer rundt skilsmisse, både med det juridiske, barn og dele innbo. Hva er det vi savner som vi ikke kan gjøre selv? Emosjonelle avslutninger må folk få lov til å velge selv, etter behov. Men det er et interessant fenomen, at folk føler at de trenger det, sier hun.

Hevn?

Shanna Moakler, best kjent i Norge fra Pacific Blue, hadde en skilsmissefest i Las Vegas etter bruddet med eksmannen Travis Barker. – Jeg gjør det for min egen del, for å bli ferdig med skilsmissen. Jeg feirer at jeg er singel igjen, og at jeg startet et nytt kapittel i livet mitt, sa hun til People.com. Høydepunktet var da hun fikk skilsmissekaken servert, som lignet en bryllupskake, bortsett fra at ektemannen lå blodig nederst ved kaken, mens bruden sto på toppen med en kniv i hånden.

Støtte?

Ceryl Cole opplevde at ektemannen, den engelske fotballspilleren Ashley Cole, var utro. Hun tok ut skilsmisse, og inviterte sine nærmeste venner hjem til en fotballfri sone, samme kveld som England spilte landskamp mot USA i VM i SydAfrika. En kilde sier at hun ønsket en endelig avslutning på den dårlige tiden, for å legge Ashley bak seg og gå videre med livet sitt.

Lettet?

Katie Price festet med venner da skilsmissen til Peter Andre var endelig. – Takk Gud for at det er over! Skilsmissefester er en kjempegod idé. Alle burde ha det, sa hun til OK Magazine. – Jeg feirer at jeg endelig er ferdig med ekteskapet, og skåler for en ny start.

Hekta på Twilight

Hekta på Twilight

Solid. Painful. Forever. Lucky 7 Tattoos Oslo.

Solid. Painful. Forever. Lucky 7 Tattoos Oslo.