Fødselsfotografens nye hjem på hjul

Eva Rose i "Fødebilen". - Drømmen er blitt til virkelighet, sier fødselsfotografen. Hun er på Askjems for å hente bobilen; hennes nye hjem på hjul de neste ti ukene. Foto: Sara Rose.

Eva Rose i "Fødebilen". - Drømmen er blitt til virkelighet, sier fødselsfotografen. Hun er på Askjems for å hente bobilen; hennes nye hjem på hjul de neste ti ukene. Foto: Sara Rose.

I 10 uker skal Eva Rose kjøre Norge rundt for å gi bort fotografier til fødesteder og helsestasjoner, og vise vårt langstrakte land fra sitt vakreste . 

Vi er på Askjems, like utenfor Tønsberg sentrum. Hver time leverer de ut én bobil til ferieglade mennesker og det skal de gjøre frem til sommeren. Interessen for bobil har tatt helt av.

– Å dra på bobilferie har ikke lenger den harryfaktoren som tidligere. Det er mer stuerent, forteller markedsansvarlig på Askjems, Øyvind Bjørkås. I møte med nye kundegrupper, får han tilbakemeldinger om at bobilene ser ut som hotellrom på hjul.

– Det er en flott ferieform. Har du bobil, kan du reise hvor du vil, når du vil. Du har friheten du trenger.

Ved å gi opp

Det er tirsdag før påske. Eva Rose skal se "Fødebilen" for første gang. Om få dager setter hun fart. Det var Øyvind sitt kontorvindu Eva banket på for tre uker siden. Etter avslag fra førti bobilforhandlere og nok et avslag om økonomisk støtte til prosjektet, var hun ved å gi opp drømmen om å dra på bobilturne.

– Jeg gikk i kjelleren og følte meg tom for ideer. Å kjøre Norge rundt i Golfen min med en tilhenger fra Ikea, fristet ikke. De siste årene har jeg finansiert prosjektene mine selv, men siden jeg må ta meg fri i ti uker fra hverdagsjobben, er jeg avhengig av hjelp. Elite Foto sponser tusen bilder. Jeg ble motløs av tanken på hvordan jeg skulle frakte dem rundt uten bobil. Men, jeg gir meg aldri!

For å få ut frustrasjon, kledde Eva på seg skiantrekket. På vei til skiløypa, kjørte hun tilfeldigvis forbi Askjems. – Der sto den ene fantastiske bobilen parkert etter den andre. Jeg tok en usving og løp inn, nærmest med ski på beina.

Eva Rose, undertegnede og Øyvind Bjørkås. Foto: Sara Rose.

Eva Rose, undertegnede og Øyvind Bjørkås. Foto: Sara Rose.

Gøy å si ja

Øyvind kjente ikke Eva fra tidligere. En dag kom hun inn på kontoret og fortalte sin historie, hvem hun er og hva hun ønsket å gjennomføre.

– Jeg syntes konseptet var fascinerende. Samtidig var jeg i tvil om det treffer vår kundegruppe, som er 55+. Det er kanskje ikke hennes følgere, sier Øyvind og smiler. Etter noen runder internt, bestemte de seg for å bidra til prosjektet og sponse Eva med en splitter ny bobil. Han kontaktet Finn Langtved, som representerer Knaus i Norge. Kanskje Knaus også ville hjelpe til.   

– Da vi hørte at Eva hadde vanskelig med å finne sponsorer, var det gøy å si ja, forteller Finn. Han var ikke i tvil. – Det er fint å vise hvordan en bobil kan brukes i jobbsammenheng, kombinert med fritid.

Finn Langtvedt, Øyvind Bjørkås og Eva Rose. Foto: Sara Rose.

Finn Langtvedt, Øyvind Bjørkås og Eva Rose. Foto: Sara Rose.

Eva vil vise Norge at bobilferie kan være drømmeferien for 30-40-åringer også. Som friluftentusiast, er hun ofte å finne i Oslomarka, sovende i en hengekøye eller i nærheten av et bål.

– Jeg har rundt 50 utenetter hvert år og jeg har kjørt Norge rundt to ganger tidligere. Nå gleder meg til å vise hvor fantastisk bobil-livet er. Jeg kommer til å dele hele turen på sosiale medier; på Snapchat (logwa) og Facebook, hovedsakelig, også kommer det en dokumentarserie senere.    

Som melk og brød

Idet Øyvind forteller Eva at «Fødebilen» er klar, føler hun seg som tegneseriefiguren «Speedy Gonzales; all over the place». Inne på verkstedet står hennes nye hjem på hjul i all sin prakt.

– Se på den. Det er ikke til å tro, utbryter hun og løfter armene i været. Hun stryker hendene over utsiden, mens hun går rundt bobilen. – Drømmen min har blitt til virkelighet. Jeg er overveldet. Når hun skal beskrive innsiden, trenger hun kun ett ord: Luksus. – Hva skal jeg med en leilighet på Tøyen når jeg kan bo i en bobil? Her kan jeg flytte rett inn. Å, så gøy det blir!

Øyvind syns det er morsomt å se Eva så energisk og glad.­ – For oss er bobil som melk og brød: Helt normalt. Det blir spennende å se hvordan «Fødebilen» blir mottatt. Kanskje noen tror at det er den nye ambulansen som kommer, sier han med et glimt i øyet. Han omtaler turen som Norge rundt, minutt for minutt. – Det er hyggelig at vi kan bidra.

Gir meg aldri

Det er sol og knallblå himmel da Eva kjører sin jomfrutur fra Tønsberg til Oslo. Hun føler seg som en dronning bak rattet. Hun kan nesten ikke tro at tiden er kommet for å sette fart med sitt trillende kunnskapsprosjekt. Etter seks måneder med intenst arbeid, er hun klar. – Jeg er full av adrenalin. Skulle tro jeg var på fødsel, ler hun. 

Vi stopper på en veikro for å fordøye dagens inntrykk. Eva blir stående og se på «Fødebilen» før vi går inn. Det gjør forbigående også. – Folk ser rart på bobilen allerede. Det er bra, stråler hun og deler tankene som har gått igjennom hodet hennes i hele dag.

– Selv om jeg har møtt motstand, har jeg ikke gitt meg. Det er helt rått at det gikk til slutt. Jeg skal aldri slutte med å aldri gi meg. 

Euforisk. - Tenk at jeg skal bo her, sier Eva Rose. I et hotellrom på hjul, i ti uker. Foto: Sara Rose.

Euforisk. - Tenk at jeg skal bo her, sier Eva Rose. I et hotellrom på hjul, i ti uker. Foto: Sara Rose.

Team "Fødebilen", team Knaus og team Askjems. Foto: Sara Rose.

Team "Fødebilen", team Knaus og team Askjems. Foto: Sara Rose.

Ønsker du å lese mer om, eller bestille, boka FØDSEL, trykk deg inn HER